Update online catalogus

De opmerkzame bezoeker heeft het wellicht al gemerkt, wij hebben onze online catalogus grondig bijgespijkerd! Naast het aantal planten per m², werden vooral de standplaats en habitat-codes kritisch onder de loep genomen. Niet dat er vroeger veel fouten in stonden, maar een verfijning drong zich toch wel op.

Wij willen in de eerste plaats natuurlijk informatie geven over de ideale groeiomstandigheden voor jonge aanplantingen. Een Lythrum bijvoorbeeld, die al vele jaren op dezelfde plaats staat, zal een droge periode goed kunnen doorstaan omdat zijn wortels diep genoeg zitten. Maar dat geldt niet voor een pas geplante Lythrum die voor zijn watertoevoer afhankelijk is van de bovenste grondlaag.

Ook hebben we grondig onderzoek gedaan naar de oorsprong van variëteiten. Neem nu eens Geranium 'Terre Franche'. Dat is een sport van G. renardii. Hij verlangt daarom een goed gedraineerd, droog plaatsje op een zonnige standplaats. Terwijl de meeste andere geranium-soorten juist van halfschaduw houden en een frisse standplaats!
Ook bij de Heuchera's blijkt er nogal wat verschil te zijn wat betreft standplaats naargelang ze sporten van micrantha, villosa, americana, sanguineum, brizoides dan wel cylindrica zijn ...
Nu zijn de meeste planten wel flexibel. Geranium 'Terre Franche' zal het ook nog wel trekken in de halfschaduw, op voorwaarde dat de standplaats voldoende gedraineerd is. Of andersom, een hosta voor halfschaduw die men toch in de volle zon plaatst, kan het heel redelijk doen als hij maar voldoende toevoer van water heeft ...

Maar als men dit principe te ver gaat rekken en bij het aanplanten zowel de standplaats als de habitat verwaarloost, dan zullen de planten het toch wel moeilijk krijgen. En ook al overleven ze (ternauwernood), ze zullen nooit hun volle potentieel bereiken, laat staan kunnen schitteren.

Dat is waarom er vanaf nu over het algemeen minder habitat-codes op de plantenfiche staan. Door eenduidiger informatie te verschaffen, hopen wij de vakman nog beter te informeren. Dat kan de kwaliteit van zijn projecten alleen maar ten goede komen!

Vanaf half september 2014 is ook de papieren catalogus helemaal bijgewerkt en beschikbaar!

Update catalogus voorbeeld