Plant van de Maand!

April 2014


PULMONARIA

Boraginaceae

Beschrijving

Longkruid, zoals Pulmonaria in de volksmond heet, is van oorsprong Europees. Deze plant wordt al sinds de Middeleeuwen gecultiveerd in Europa vanwege zijn (vermeende) medicinale eigenschappen. Er zijn een stuk of 14 soorten beschreven.

Pulmonaria breidt ondergronds uit met behulp van korte rizomen, waardoor het een goede bodembedekker is. De langwerpige bladeren zijn behaard, groen of zilverig van kleur, vaak gespikkeld of gevlekt. De buisvormige bloemetjes kunnen wit, roze, violet of blauw zijn. Ze tellen vijf bloemblaadjes en staan met meerdere aan het uiteinde van de steel. Omdat het zo’n dankbare voorjaarsbloeier is, mag hij eigenlijk in geen enkele tuin ontbreken.

Verzorging

Pulmonaria komt van nature voor op beschaduwde plaatsen, waar de grond rijk is aan organisch materiaal. Terwijl P. officinalis van kalk houdt, zal P. angustifolia het beter doen op zuurdere bodems (bossen en weiden). P. longifolia geeft dan weer de voorkeur aan kleigrond. Na een jaar of vijf kan het nodig zijn om de planten te scheuren en te herplanten. Het zijn sterke tuinplanten die weinig verzorging behoeven, op voorwaarde dat hun standplaats nooit uitdroogt. Enkel P. saccharata verdraagt meer zon. De andere moeten echt in de (half)schaduw.

Tips

Plant longkruid groepsgewijs in uw tuin als vroege nectarbron voor bijen!

P. saccharata, P. rubra en P. ‘Sissinghurst White’ zijn half groenblijvend; na de terugsnoei op het einde van de zomer verschijnen nieuwe bladrozetten die overwinteren.

Zelf zijn wij bijzonder tevreden over de variëteit ‘Blue Ensign’ omdat die heel groeikrachtig is. Bovendien is hij uitgesproken blauw. En ook al komen de zaailingen niet altijd soortecht terug, uw borders zullen voor langere tijd met dat intense blauw geïnjecteerd zijn!

Pulmonaria ‘Blue Ensign’

Pulmonaria 'Blue Ensign'

Assortiment

Klink hier om deze waardevolle tuinplanten beter te leren kennen.