Concepten en gemeenschappen

Beschrijving concepten

Dankzij onze zorgvuldig samengestelde beplantingsconcepten kunt u profiteren van de kennis en ervaring van specialisten in binnen- en buitenland. Ze brengen immers planten samen die gedijen in gelijkaardige omstandigheden. Aan de hand van de conceptbeschrijvingen kiest u snel het geschikte concept.

Onze concepten zijn voor groenprofessionals via een abonnement gekoppeld aan de catalogus toegankelijk aan 149 euro per jaar (excl 21%BTW).
Bij interesse voor dit abonnement, contacteer ons via info@vasteplant.be. Graag bij deze aanvraag uw complete bedrijfsgegevens + btw-nr toevoegen.

Prairie
Een unieke, duurzame plantengemeenschap geïnspireerd op de Noord-Amerikaanse graslanden, vertaald naar onze tuinen met veel kleur in zomer en herfst, wuivende grassen en prachtige najaarstinten. We integreren Amerikaanse, Aziatische én Europese plantengeslachten. Geschikt voor elke grondsoort. Aantrekkelijk voor vlinders en bijen. Onderhoudsvriendelijk op de koop toe.

Savanne
Vergelijkbaar met de prairie, maar een waar ook bomen en struiken voorkomen die (lichte) schaduw werpen.

Steppe
Geschikt voor mineraalrijke, droge en vruchtbare bodems. De planten blijven lager en zijn vaak groenblijvend. Oersterke planten die weinig onderhoud vergen en zich snel sluiten. Geen mengbeplanting maar veeleer grote vlakken met dezelfde planten. De meeste verdragen terugsnoeien en betreding.

Macho
Oersterke planten die weinig onderhoud wergen en zich snel sluiten. Geen mengbeplanting, maar veeleer grote vlakken met dezelfde planten. De meeste verdragen terugsnoeien en betreding (zie plantenfiche). Stoer en toch mooi!

Droge schaduw
Zoals onder boomkruinen en langs de schaduwzijde van muren.

Boomspiegels
De zone rondom de stam van een boom waar lucht en water aan kan, ter grootte van de kruin van de boom. Met meer of minder licht afhankelijk van de situatie. De planten kunnen de bodem bedekken zelfs in schaduw en droogte, tussen de wortels van de bomen.

Vasteplantenbloemenweide
Een mix van grassen en vivassen. Voor volle zon en meer of minder voedselrijke, frisse bodem. Een goed, sterk alternatief voor de bekende ingezaaide bloemenweide.

Ruigte
Voedselrijke bodem in volle zon of halfschaduw. Bloemrijke, weelderige en robuuste beplanting met bloei veelal in de nazomer. Extensief beheer!

Submediterrane planten
Warme, droge, beschutte standplaatsen met goed doorlatende bodem, droog in de zomer; stenen aan het oppervlak geven extra warmte.

Tredplanten
Ideaal voor onverharde paden en halfverhardingen zoals grasbetontegels.

Puinplanten
Bloemenmassieven voor voedselarme, minerale bodems (steenrijke, natuurlijke of kunstmatige bodem) met weinig organisch materiaal. Verdragen droogtestress. Arbeidsextensief!

Groendak intensief
Mits voldoende substraat (min. 30 cm) is vrijwel alles mogelijk. Een steppe- of prairiebeplanting komt hier mooi tot zijn recht en beperkt het onderhoud.

Groendak semi-intensief
Substraatdikte tussen 15 en 30 cm. Laagblijvende, droogteresistente grassen en vaste planten. Ook geschikt voor verticale tuinen. Onderhoudsvriendelijk.

Groendak extensief
Begroeiingen met vetkruiden, grassen en/of graslandplanten op platte of hellende daken voor maximaal 15 cm substraatdikte.

Muurplanten
Deze komen van nature voor op de kop en flanken of aan de voet van vooral oude muren. Rekening houden met zonne- en regenkant!

Kustplanten
Planten aan de kust moeten zilt en wind kunnen verdragen. Anderzijds genieten ze vaak van een meer getemperd klimaat.

Waterkant
Deze groep omvat zowel oever- als moerasplanten. Belangrijk criterium is of de planten permanent dan wel tijdelijk met de voeten in het water staan (=habitat O, O1, of O2 op website en in catalogus).

Bijentuin
Planten die graag door verschillende soorten wilde bijen en honingbijen bezocht worden.

Vlindertuin
Belangrijke waardplanten en nectarleveranciers voor vlinders.

Geurtuin
Geurende planten vormen een interessante aanvulling in de siertuin.

Beschrijving gemeenschappen

Onderstaande mengsels zijn bij uitstek geschikt voor gebruik in openbare toepassingen, bijv. langs verkeersaders en in KMO-zones, maar natuurlijk ook in uw tuin.


Cool Plum
Frisse tot vochtige bodem in de volle zon. Rozerode bloemen en donker loof.

Bostapijt in pastel
Geschikt voor onderbeplanting op een frisse droge bodem. Veel wit, geel, blauw en roze.

Zonnig zilver
Voor een stenige, droge bodem in de volle zon. Kleurrijk met zilver loof.

Spa roze
Voor een vochtige standplaats in de volle zon. Vooral roze kleuren.

Stoere schemer
Voor wisselend droge en minder droge situatie, meer of minder zon. Vooral wit, geel en blauw.

Vrolijk sprookjesbos
Matig droge bodem in lichte schaduw. Veelkleurig.

Warme zomeravond
Voor matig droge tot frisse bodem in de zon. Veel geel, oranje en rood, aangevuld met blauw en violet.

Woestijn in bloei
Structuurplanten voor een droge, doorlatende grond in de volle zon. Wit, geel, rood, blauw en zilver.

Zonnebrand
Matig droge tot droge grond. Veel geel en blauw, maar ook enkele rode accenten.