Geschiedenis

Vaste-plantenkwekerij Jan Spruyt - Van der Jeugd

Jan Spruyt stichtte samen met zijn vrouwtje Anne Van der Jeugd in 1975 de vaste–plantenkwekerij in Buggenhout.
Na de studies van technisch ingenieur tuinbouw aan het hoger rijksinstituut voor tuinbouw te Vilvoorde en een jaartje werken in een boomkwekerij annex tuinaanlegbedrijf startte hij met zijn levenswerk. Met enkele duizenden plantjes afkomstig van gekregen vaste planten van kennissen en familie werden in de tuin (1000m²) van het schamele huurpand in het Mostenveld de eerste centjes verdiend. Na enkele jaren zwarte sneeuw kwam er plots schot in de zaak.
Een braakliggende bouwgrond (500m²) in de buurt mocht bewerkt worden. Na 4 jaar werd het hoevetje achteraan het Mostenveld gekocht (6000m²), ca.1980.

Na 6 jaar werd de eerste site verlaten en nam het jonge gezin met 2 kleine kinderen en zwangere Anne intrek in het zelf opgekalefaterde boerderijtje. Stelselmatig werd omringende grond bijgekocht. In 1986 verschijnt de 10de catalogus. De catalogus (oplage 3.500 stuks) groeit verder uit tot een zeer intensief gebruikt hulpmiddel voor tuinarchitecten, tuinaanleggers,tuincentra, steden en gemeenten, studenten tuinbouw, particulieren en scholen.
In 1998 werd nog een hectare toegevoegd zodat de totale oppervlakte van 5,5 ha werd bereikt. Deze 5,5 ha worden zeer intensief bewerkt. Op 2,5 ha worden de moederplanten gekweekt, op de ander 2,5 ha worden de verkoopbare planten in pot gekweekt, de ander 0,5 ha is de uitgekiende infrastructuur.


Om het vele werk te kunnen volgen werden steeds nieuwe arbeidskrachten aangeworven. Momenteel stelt de kwekerij een 17-tal personen te werk. 4 familieleden en een 13-tal vaste krachten; in de drukke perioden aangevuld met een aantal werkwillige piekarbeiders of jobstudenten.


De bedrijfsleider is een rasechte verzamelaar. Dat weerspiegelt zich heel duidelijk in het aangeboden assortiment. Meer dan 3.000 verschillende soorten en variëteiten worden gekweekt en verkocht. Hij heeft steeds gezocht naar goede nieuwigheden die een zeer hoge toegevoegde waarde hebben.


Jan was één van de eerste plantenkwekers in België die de computer binnenhaalde in zijn bedrijf.


Naast de traditionele teeltwijzen als zaaien, stekken en scheuren werd in samenwerking met een vooraanstaand Vlaams bedrijf in 1995 de stap gezet naar de meristeemteelt. Nu komen een groot aantal traditioneel moeilijk te kweken plantjes uit het labo.


Sinds 1995 is de export stilaan beginnen groeien. Momenteel wordt ruim 30% van de productie geëxporteerd naar voornamelijk Frankrijk, Nederland, Denemarken, Zweden, Engeland, Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland en Luxemburg.

Alle spruiten van Jan in de zaak

In 1997 trad oudste zoon Nik in de voetsporen van Jan. Nik werd technisch ingenieur tuinbouw in de Agrarische Hogeschool van 's Hertogenbosch (Nederland). Hij werkt hard om de geproduceerde planten te verkopen en heeft eind april 2014 de zaak overgenomen van Jan!

Middenste zoon Bart vervoegde onze gelederen in 2008 als algemene technieker en onze vrachtwagenchauffeur.

Jongste zoon Jelle werkt er sinds eind 2005 als administratief bediende, boekhouder en personeelsverantwoordelijke.


En Jan dan? Hij mag dan wel geen eigenaar meer zijn, maar hij blijft wel medezaakvoerder. Een levenswerk als dit laat je natuurlijk niet zomaar los!